Net Metering

Ενεργειακός Συμψηφισμός - Αυτοπαραγωγή ρεύματος

Τι είναι το Net Metering?

Το Net Metering, παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής ρεύματος απο φωτοβολταικά για ιδιοκατανάλωση είτε στο σπίτι είτε στην επιχείρηση. Με τον όρο ιδιοκατανάλωση, εννοούμε την απευθείας κατανάλωση ενέργειας, όταν αυτή παράγεται (την ίδια ώρα) απο τα φωτοβολταικά. Εάν υπάρχει περίσσευμα ενέργειας, αυτή διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο για να χρησιμοποιηθεί κάποια αλλη στιγμή (πχ το βράδυ όταν δεν παράγουν τα φωτοβολταικά) χωρίς επιπλέον χρέωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το ηλεκτρικό δίκτυο, συμπεριφέρεται σαν προσωρινό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

Η ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ συμψηφίζει το παραγώμενο απο τα φωτοβολταικά ρεύμα, με το ρεύμα που καταναλώνεται απο τον ιδιοκτήτη, σε ετήσια βάση. Τυχόν περίσσευμα ενέργειας απο τα φωτοβολταικά μεταφέρεται στον λογαριασμό του επομένου έτους.

Κάθε τρία χρόνια γίνεται εκκαθάριση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας. Για αυτό το λόγο, η επιλογή του φωτοβολταικού συστήματος που θα εγκατασταθεί, πρέπει να έχει δυνατότητα παραγωγής, ίση (η και μεγαλύτερη) απο την ετήσια κατανάλωση.

Πώς λειτουργεί το Net Metering?

Τα φωτοβολταικά πάνελ που εγκαθίστανται στο πλαίσιο του net metering, συνδέονται με κατάλληλο inverter ο οποίος συνδέεται με τον μετρητή 1 (όπως φαίνεται στην εικόνα) που καταγράφει την ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταικά.

Εν συνεχεία, ο ιδιοκτήτης καταναλώνει την ενέργεια που παράγεται. Εφόσον και εάν υπάρχει περίσσεια ενέργεια, τότε αυτή διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο μέσω του μετρητή 2 (ρολόι της ΔΕΗ) οπως φαίνεται στην εικόνα. Ο μετρητής 2 είναι διπλής κατεύθυνσης, και καταγράφει και τη συνολική κατανάλωση του ιδιοκτήτη, αλλά και  την περίσσεια ενέργεια προς το δίκτυο.

 

Πώς γίνεται στη πράξη ο συμψηφισμός?

Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδει ο προμηθευτής ενέργειας του καταναλωτή. Η τελική εκκαθάριση στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό, εκδίδεται στη τριετία απο την ενεργοποίηση του σταθμού.

Ως χρεωστέα ενέργεια λογίζεται η διαφορά των ποσοτήτων που καταγράφονται απο το Μετρητή 2 δηλαδή η διαφορά Α (Απορροφώμενη) – Ε (Εγχεόμενη), εφόσον η διαφορά αυτή είναι θετική. Εάν η διαφορά ισούται με μηδέν, δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ αν η διαφορά είναι αρνητική, επίσης δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ η διαφορά αυτή πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ως πρόσθετη εγχεόμενη ενέργεια. Τυχόν περίσσεια ενέργεια μετά την τριετία, τότε δεν πιστώνεται πρόσθετη εγχεόμενη ενέργεια στον επόμενο λογαριασμό.

Τα ανωτέρω αποτυπώνονται υπο μορφή παραδείγματος στον διπλανό πίνακα και αφορά εγκατάσταση καταναλωτή με τετραμηνιαία καταμέτρηση.

Διαδικασία Σύνδεσης Φωτοβολταικού

Η διαδικασία σύνδεσης ενός φωτοβολταικού με ενεργειακό συμψηφισμό έχει ως εξής:

  1. Ο μηχανικός προετοιμάζει την αίτηση σύνδεσης του φωτοβολταικού στο τοπικό ΔΕΔΔΗΕ.
  2. Ο ΔΕΔΔΗΕ συντάσσει προσφορά σύνδεσης προς τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταικού.
  3. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει τα έξοδα σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ και υπογράφει τη προσφορά σύνδεσης.
  4. Η ΔΕΗ συντάσει την σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού και καλεί τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταικού να την υπογράψει.
  5. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω, και τη κατασκευή του φωτοβολταικού, ο μηχανικός καταθέτει στον ΔΕΔΔΗΕ, αίτηση ετοιμότητας για την ενεργοποίηση σύνδεσης.
  6. Ο ΔΕΔΔΗΕ συνδέει το φωτοβολταικό και ενεργοποιείται αυτόματα η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού, που διαρκεί 25 χρόνια.

 

Οικιακά φωτοβολταικά στέγης

Πολυετης εμπειρία κατασκευής οικιακών φωτοβολταικών στέγης με σύστημα συμψηφισμου (net metering) η πώλησης.

Φωτοβολταικά συστήματα για επιχειρήσεις

Πολυετης εμπειρία κατασκευής βιομηχανικων φωτοβολταικών στέγης με σύστημα συμψηφισμου (net metering) η πώλησης.

Φωτοβολταικά πάρκα επί εδάφους

Πολυετης εμπειρία κατασκευής φωτοβολταικών παρκων επι εδαφους.